%0 Journal Article %T بررسی تنوع فنوتیپی و پروتئینی عامل بیماری شانکر باکتریایی گوجه‌فرنگی در استان‌‌های گلستان و آذربایجان غربی %J آفات و بیماری‌های گیاهی %I موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور %Z 1026-5007 %A نظری, فهیمه %A نیکنام, غلامرضا %A قاسمی, ابوالقاسم %A ترابی, اسماعیل %A تقوی, سید محسن %D 2008 %\ 08/22/2008 %V 76 %N شماره 1 %P 135-152 %! بررسی تنوع فنوتیپی و پروتئینی عامل بیماری شانکر باکتریایی گوجه‌فرنگی در استان‌‌های گلستان و آذربایجان غربی %K Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis %K شانکر باکتریایی گوجه‌فرنگی %K ایران %K آذربایجان غربی %K گلستان %R %X بیماری شانکر باکتریایی گوجه‌فرنگی در ایران، اولین بار در سال 1367 از منطقه ارومیه در استان آذربایجان غربی گزارش گردید. این بیماری موجب زخم (شانکر)، پژمردگی و خشکیدگی یک طرفه در بوته و ایجاد لکه روی برگ و میوه شده و در نهایت به زوال کامل گیاه منجر می‌گردد. در طی این تحقیق، 64 جدایه باکتریایی از بوته‌‌های آلوده گوجه فرنگی مزارع استان آذربایجان غربی و گلستان جداسازی و بررسی گردید. بر اساس مشخصات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی و خصوصیات بیماری‌زایی، تمامی‌ جدایه‌‌ها تحت عنوان Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis شناسایی شدند. در تمامی ‌مراحل شناسایی از نمونه استاندارد Cmm (NCPPB382، از آلمان) به عنوان شاهد در آزمون‌‌ها استفاده گردید. نتایج، بیانگر وجود تفاوت‌‌های مشخص در توانایی استفاده از منابع مختلف و نقوش الکتروفورتیکی پروتئین محلول سلولی با استفاده از روش SDS-PAGE بود. دندروگرام داده‌‌های حاصل از خصوصیات بیوشیمیایی و الکتروفورز پروتئین با استفاده از نرم افزارNTSY`S-pc Version 2/02e، روش UPGMA و ضریب جاکارد رسم گردید. تعداد سه گروه با درصد شباهت معادل 77% در دندروگرام حاصل از داده‌‌های بیوشیمیایی و پنج گروه با درصد شباهت معادل 86% در دندروگرام حاصل از داده‌‌های پروتئینی مشخص گردید. نتایج فوق هتروژنی در بین جدایه‌‌های ‌ایرانی با نمونه استاندارد، هموژنی بین جدایه‌‌های گلستان و آذربایجان غربی و وجود جمعیت‌‌های متفاوت در بین جدایه‌‌های مناطق مختلف را نشان دادند. این اولین گزارش از وجود بیماری شانکر باکتریایی گوجه فرنگی در استان گلستان است. %U https://jaenph.areeo.ac.ir/article_109476_ca193ae270c44d35c9e797821c3260c3.pdf