%0 Journal Article %T مهار زیستی بیماری پوسیدگی طوقه برنج ناشی از با استفاده از برخی قارچ‌های اندوفیت %J آفات و بیماری‌های گیاهی %I موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور %Z 1026-5007 %A رامش, نرجس‌خاتون %A نعیمی, شهرام %A رضائی, سعید %A فتوحی‌فر, خلیل‌بردی %D 2020 %\ 02/20/2020 %V 87 %N 2 %P 281-296 %! مهار زیستی بیماری پوسیدگی طوقه برنج ناشی از با استفاده از برخی قارچ‌های اندوفیت %K شاخص‌های رشدی %K خزانه برنج %K فوزاریوم %K کنترل بیولوژیک %K مرگ گیاهچه %R 10.22092/jaep.2020.128244.1309 %X این پژوهش با هدف، جداسازی و شناسایی قارچ‌های اندوفیت برنج به‌منظور کاربرد آن‌ها به‌عنوان جایگزین مؤثر و بی‌خطر به جای قارچکش‌های شیمیایی برای کنترل بیماری پوسیدگی طوقه با عامل Fusarium fujikuroi  انجام شد. قارچ‌های اندوفیت، از برگ، ساقه، غلاف و ریشه بوته‌های برنج شالیزارهای استان مازندران و گیلان جداسازی شد. جدایه‌های قارچی به دست آمده، ابتدا در آزمون کشت متقابل علیه سویه پُرآزار F. fujikuroi F257غربال شده و سپس سویه‌های مؤثر برای آزمون گلخانه انتخاب شدند. بذور برنج با جدایه‌های منتخب اندوفیت، تیمار و درصد وقوع بیماری در نشاها و نیز شاخص‌های رشد برنج تعیین شدند. کمترین میزان وقوع مرگ گیاهچه در نشاهای برنج تحت تیمار قارچ‌های اندوفیت NR-R688 Chaetomium globosumو C. globosum NR-SH321  با دو درصد (4/97 درصد کنترل وقوع بیماری)،  NR-L243 Penicillium sp. و Fusarium sp. NR-L645 با شش درصد (3/92 درصد کنترل وقوع بیماری) مشاهده شد. همچنین، این چهار سویه باعث افزایش معنی‌دار شاخص‌های رشد گیاه برنج نسبت به گیاهان شاهد شد. نتایج این تحقیق نشان داد که قارچ‌های اندوفیت برنج می‌توانند به‌عنوان عوامل کنترل زیستی بیماری‌ پوسیدگی طوقه و افزاینده رشد برنج با هدف کاربردی نمودن آن‌ها در تحقیقات آتی مورد توجه قرار گیرد. %U https://jaenph.areeo.ac.ir/article_120791_80324e577d49398a8da52f9070415631.pdf